ERVARING IN PROFIT EN NON PROFIT |
In mijn werk met psychodiagnostiek miste ik steeds vaker creativiteit en diepgang. Ruim 25 jaar geleden heb ik het roer om gegooid. Na persoonlijke ontwikkeling en bestuursfuncties ben ik trainingen gaan geven in o.a. samenwerking, communicatie, leiderschap, vitaliteit en verzuim.
Al deze activiteiten hebben geleid tot de huidige aanpak.
Ik zag daar in organisaties een groot verschil tussen weten en doen. Door in mijn procesbegeleiding een andere energie te brengen, ontstond meer diepgang, vitaliteit en resultaten die beter beklijfde. Een quote van een deelnemer: “Dit verandert ècht”, doelend op intrinsieke verandering, zichtbaar in werk, samenwerking en organiseren.
Later kwam ik in aanraking met sociale innovatie, wat alles in een breder perspectief plaatste. Ik was co-auteur van het 'Kookboek voor sociale Innovatie’ met 20 visies van prominenten en 20 praktijkvoorbeelden. En filmde ruim 20 interviews voor het platform inspirerendedoorbraken.nl in overheid, onderwijs, zorg en bedrijven.
Vitaliteit wordt vaak als apart thema gezien in beleid of als individuele verantwoordelijkheid. Hierdoor mist het vaak een belangrijke plek in verandertrajecten, wat kan leiden tot vertragingen of zelfs mislukking, zowel op persoonlijk, team- als organisatieniveau.
Wanneer mensen delen hoe werk en samenwerking hun vitaliteit beïnvloeden, geeft dit waardevolle signalen over wat goed gaat en wat niet en zicht op oorzaken van dilemma's. Vergelijk het met de kanarie in de koolmijn, die als eerste gas ruikt: het is een vroege waarschuwing voor latere problemen.
Door deze signalen direct te integreren in veranderdoelen, krijg je meer grip op de transitie. Dit vraagt soms aanvankelijk meer aandacht, maar toenemende vitaliteit vermindert weerstand, die anders later in het traject zou ontstaan. Het proces verloopt soepeler, sneller, met meer energie en effectievere resultaten.
Bovendien voelen deelnemers zich gehoord, wat betrokkenheid en motivatie vergroot. Een echte win-win dus voor zowel mens als organisatie.
We leven in een tijd vol uitdagingen, waarin waarden verschuiven, dilemma's knellen, maar ook nieuwe kansen ontstaan. Juist dan is het belangrijk dat veranderingen verbinden in plaats van polariseren. Dit vraagt om charismatische en verbindende leiders, te beginnen binnen organisaties.
Nelson Mandela transformeerde zijn persoonlijke proces tot wijsheid, daadkracht en tastbare resultaten. Zijn oprechtheid en menselijkheid maakten hem opvallend en versterkten zijn vitaliteit en inspirerende charisma. Als innovatief leider wist hij, met flexibiliteit en een baanbrekende visie, mensen te verbinden en in beweging te brengen, in boven- en onderstroom. Hij is een krachtig voorbeeld van hoe een transitie, ondanks of dankzij beperkingen, zowel persoonlijk als in de omgeving impact kan hebben.
Reden waarom de Transitie Leiderschap Check hierop is gebaseerd (zie menu → inspiratie → check).
Dat vraagt een continu kritische en respectvolle houding naar mezelf en diverse situaties. Soms lastig, maar het geeft me meer inzicht, energie en slagkracht. Ik merk dat ik in toenemende mate creatievere en vindingrijkere resultaten bereik en dat mijn vitaliteit verbetert. Dat gun ik anderen ook.